Aktualności

Zapraszamy na grzybobranie w poszukiwaniu największych grzybów. Do wygrania atrakcyjne nagrody! Konkurs trwa od 1 września do 31 października 2023 roku i skierowany jest do wszystkich pasjonatów grzybobrania korzystających z dobrodziejstw lasów Nadleśnictwa Turek

Sprzedaż drewna, choinek i sadzonek

Leśniczowie prowadzą sprzedaż detaliczną drewna, tj. żerdzi i drobnicy (S3, S4, M2)  w kancelariach leśnictw. Sprzedaż ta odbywa się w leśnictwach raz w tygodniu, zgodnie z regulaminem między godziną 7:00, a 9:00. W Leśnictwach Brudzew, Czarny Las, Krwony, Uniejów, Cisew, Grzymiszew, Imiełków, Kotwasice, Wrząca, Wyszyna i Zdrojki w każdą środę, a w Leśnictwie Linne we wtorki.   Sprzedaż detaliczna drewna w siedzibie Nadleśnictwa Turek przy ul. Chopina 70 odbywa się od poniedziałku do piątku między godziną 7:00,a  15:00 w pokoju nr 4.

Zagrożenie pożarowe

Zagrożenie pożarowe obszarów leśnych ustalane jest codziennnie przez Instytut Badawczy Leśnictwa.

Ochrona Danych Osobowych

Ochrona Danych Osobowych - obowiązek informacyjny

Regulaminy korzystania z dróg leśnych

Nadleśniczy Nadleśnictwa Turek wprowadza do użytkowania regulaminy korzystania z dróg leśnych oraz dróg leśnych udostępnionych do ruchu publicznego. Treść regulaminów do pobrania poniżej.

Zamówienia publiczne

Informacje dotyczące zamówień publicznych

Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

Jadalna czy śmiertelnie trująca?

Jadalna czy śmiertelnie trująca?

Wiosenne grzyby - Piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta)

Dość pospolicie występujący na nizinach Europy grzyb z rodziny krążkownicowatych o wyjątkowym wyglądzie, nazywany potocznie babieusz, babie uszy lub babiuch. Rośnie na ziemi w uprawach leśnych, młodnikach, ale również w prześwietlonych starodrzewach sosnowych na glebach piaszczystych. Częściej można go spotkać w czasie mokrych wiosen – takich, jaką właśnie mamy, od kwietnia do początku czerwca. Posiada kapelusz, jeśli można go tak nazwać, od 3 do 10 cm średnicy. Jest zazwyczaj koloru brązowego o różnej intensywności, niejednokrotnie bordowo-brązowy, nieregularny, pomarszczony przypominający fałdy mózgowe. Trzon biały w środku jest pusty, nieregularny, powykręcany u podstawy szerszy, zazwyczaj spłaszczony. Grzyb jest bardzo delikatny, kruchy o przyjemnym smaku i zapachu młodych orzechów.
Od kilku lat nie widziałem piestrzenic, mimo że jestem w lesie praktycznie codziennie. Zapewne powodem były, ostatnimi laty, suche wiosny. W tym roku pojawiło się ich sporo w różnych miejscach. Ostatnio takie ilości widziałem bardzo dawno temu, w okolicach roku 2002/2003. Przyszedł mi wtedy do głowy pomysł, żeby ich nazbierać i w jakiś sposób sobie przygotować. Byłem wprost przekonany i pewnie tak było, że grzyby te jadłem pracując w latach 90. w leśnictwie Zdrojki. Gdy miałem już je przygotowane, coś mnie tknęło i zacząłem szukać informacji o nich w atlasie grzybów. To, co wtedy przeczytałem, mnie zszokowało! Okazało się, że grzyb, którego wcześniej kilkukrotnie miałem „przyjemność” jeść to gatunek trujący i nie wolno go spożywać pod żadną postacią. Niestety cały mój zbiór wyrzuciłem. Nie odważyłem się ich świadomie zjeść.
W nazwie łacińskiej tego grzyba jest pewien paradoks. Pierwszy człon jego nazwy Gyromitra świadczyć może o tym, iż grzyb ten zawiera gyromitrynę, śmiertelnie trującą, lotną substancję, i tak jest faktycznie. Przymiotnik esculenta zaś - znaczy jadalna. W taki oto sposób mamy piestrzenicę jadalną, która w rzeczywistości jest trująca.
Bardzo podobna do kasztanowatej jest piestrzenica olbrzymia, która ponoć nie zawiera gyromitryny. Jest ona jednak o wiele rzadsza, w Polsce zagrożona wyginięciem, a dokładne jej rozpoznanie wymaga użycia specjalistycznego sprzętu. Ponoć bywa też mylona ze smardzami.